fbpx

Een blokverwarming is een vorm van een blokaansluiting. Een gebouw met een blokaansluiting heeft één contract met een energieleverancier voor het gehele gebouw, en niet per appartement of gebruikseenheid. De totale energierekening tussen alle bewoners moet worden verdeeld door de huiseigenaar, de vereniging van eigenaars, of bewoners onderling.

Vervolgens is er onderscheid tussen te maken tussen soorten blokaansluitingen. Zo kunt u beschikken over blokaansluitingen voor verwarming, ook wel blokverwarming of blokwarmte genoemd, en er zijn blokaansluitingen voor elektriciteit, ook wel blokelektriciteit genoemd.

Ontvangt u geen energierekening voor uw woning? Dan beschikt u in de meeste gevallen zowel over een blokelektriciteit als blokverwarming. Als dat het geval is, dan kan de regeling voor jouw woning(en) erg interessant zijn. Eerst duiken we dieper in op de verschillende soorten blokverwarmingen.

Wat voor soorten blokverwarming zijn er?

Blokverwarming kan worden verdeeld in 3 hoofdgroepen:

  • Een centrale of collectieve gasketel in het gebouw.
  • Een centrale of collectieve warmtepomp op het terrein van het gebouw.
  • Een warmtenet, ook wel stadswarmte.

Bij een blokaansluiting met een centrale of collectieve gasketel wordt het gebouw verwarmd vanuit een centraal punt in het gebouw, dus niet per appartement of gebruikseenheid. De eigenaar, de VVE, of alle bewoners samen hebben dan één contract met de leverancier van het gas en delen vervolgens de gasrekening. 

Bij een blokaansluiting met een centrale of collectieve warmtepomp wordt het gebouw verwarmd vanuit een centraal punt in, op, of bij het gebouw, dus niet per appartement of gebruikseenheid. De eigenaar, de VVE, of alle bewoners samen hebben dan één contract om de warmtepomp van de benodigde energie te voorzien en delen vervolgens de rekening. 

Bij een warmtenet of stadswarmte wordt warmte vanaf een centraal punt dat buiten het gebouw en buiten het terrein ligt naar de appartementen of gebruikseenheden geleid. De eigenaar, de VVE, of alle bewoners samen hebben dan één contract met de leverancier van de warmte. 

Tijdelijke tegemoetkoming blokaansluitingen (TTB)

De overheid heeft medio maart een aantal zeer interessante regelingen vrijgegeven voor blokaansluitingen, één daarvan is de tijdelijke tegemoetkoming blokaansluitingen. Met deze regeling compenseert de overheid bewoners die vanwege hun blokaansluiting geen aanspraak kunnen maken op het reguliere prijsplafond dat bewoners beschermt tegen de hoge energiekosten. Dit kan tot bijna €2000 per woning aan compensatie opleveren. Start de aanvraag hier en wij nemen contact op voor de vervolgstappen.