fbpx

De TTB-regeling is bij veel commerciële vastgoedpartijen onbekend waardoor huurders veel geld mislopen

Verhuurders van woningen kunnen via een tijdelijke tegemoetkoming tot wel 2.000 euro subsidie per woning voor hun huurders krijgen. Maar de regeling – die nog maar een maand geldt – is bij veel commerciële vastgoedpartijen onbekend waardoor huurders veel geld mislopen.

Op 30 september aanstaande sluit het belastingdienstloket voor het aanvragen van de tijdelijke tegemoetkoming blokaansluitingen. De subsidie geldt voor zo’n 700.000 woningen waar bewoners hun energiecontract delen met andere wooneenheden. Maar de regeling is bij veel commerciële vastgoedpartijen en beleggers onbekend waardoor veel geld blijft liggen. Hiervoor waarschuwt subsidie-expert Boris Wachters in deze bijdrage voor VJ. 

Subsidieregeling tijdelijke tegemoetkoming blokaansluitingen

De tijdelijke tegemoetkoming blokaansluitingen is een subsidieregeling die minister Rob Jetten in het leven heeft geroepen voor bewoners die zijn aangesloten op een blokaansluiting en die als gevolg daarvan niet kunnen worden gecompenseerd met de prijsplafond-regeling die de minister eind 2022 heeft ingevoerd. Zowel het prijsplafond als de tijdelijke tegemoetkoming blokaansluitingen compenseren bewoners voor de hoge energietarieven. Bij een blokaansluiting hebben meerdere woningen één gezamenlijk energiecontract in plaats van dat er voor iedere wooneenheid een contract met een energiemaatschappij is.

De tijdelijke tegemoetkoming blokaansluiting kan oplopen tot bijna 2.000 euro per zelfstandige wooneenheid die is aangesloten op een gemeenschappelijk energiecontract voor gas en elektriciteit. Voor een appartementencomplex met tien woningen gaat het dan totaal dus om bijna 20.000 euro aan subsidie voor bewoners. De regeling geldt ook voor onzelfstandige wooneenheden zoals studentenkamers en bedraagt dan 830 euro per kamer met een gezamenlijk gas- en elektriciteitscontract. Voor een studentenhuis met zes studentenkamers ligt er dus een subsidie te wachten van totaal bijna 5.000 euro.

De tijd tikt door, waar blijft de digitale kadastrale kaart voor aanvragen TTB-regeling?

Bewoners kunnen de subsidie niet zelf aanvragen, dat kan alleen de houder van het energiecontract, meestal de eigenaar van het pand, het VvE-bestuur of de VvE-beheerder. Veel eigenaren hebben geen weet van de regeling of vinden het te veel moeite om deze aan te vragen. Een bewoner kan zelf niet nagaan of de subsidie voor zijn of haar woning al is aangevraagd en is in de meeste gevallen dus volledig afhankelijk van de pandeigenaar. Minister Jetten kondigde eerder dit jaar een digitale kadastrale kaart aan waarop bewoners kunnen zien of de tijdelijke tegemoetkoming voor hun gebouw al is aangevraagd. Met nog maar een maand te gaan voordat het subsidieloket sluit, is de online kaart van demissionair minister Jetten nog steeds niet beschikbaar.

‘Het is haast onvermijdelijk dat de onbekendheid van de regeling bij vastgoedpartijen en bewoners, het ontbreken van een middel voor bewoners om te controleren of er subsidie is aangevraagd en de naderende sluiting van het loket zal gaan leiden tot verwijten van bewoners richting vastgoedeigenaren. De vraag die boven de markt hangt, is wie er straks aansprakelijk kan worden gesteld voor de nooit aangevraagde subsidie van tienduizenden woningen die zijn aangesloten op een blokaansluiting’, aldus Wachters.

https://vastgoedjournaal.nl/news/60780/woningverhuurders-laten-duizenden-euro-s-subsidie-liggen-voor-hun-huurders