fbpx

Wachten op Minister Jetten

In januari en februari informeerde Minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie de Tweede Kamer al over de contouren van zijn regeling tijdelijke tegemoetkoming blokaansluitingen (TTB). Minister Jetten gaf toen aan dat hij in maart zijn definitieve plan zou presenteren en de regeling vanaf begin april zou kunnen worden aangevraagd. De ca. 700.000 bewoners met een blokaansluiting kunnen niet profiteren van de reguliere regeling van het prijsplafond en zitten daarom dringend te wachten op de regeling tijdelijke tegemoetkoming blokaansluitingen zodat ook zij gecompenseerd worden voor de hoge energieprijzen. 

De tegemoetkoming voor de hoge energieprijs geldt voor zelfstandige en onzelfstandige wooneenheden met blokwarmte en ook voor zelfstandige en onzelfstandige wooneenheden met blokelektriciteit. Een wooneenheid is zelfstandig als deze essentiële woonvoorzieningen, in elk geval een keuken en toilet, bevat en niet deelt met andere wooneenheden.  


Eenmalige tegemoetkoming november en december 2022Forfaitair bedrag eerste halfjaar 2023 Minimale forfaitaire bedrag tweede halfjaar 2023Minimaal forfaitair bedrag totaal 2022 en 2023
ZelfstandigGas + warmte€ 0€ 786,45€ 276,76€ 1.063,21
Elektriciteit€ 380€ 351,13€ 183,92€ 915,05


totaal€ 1.978,26
Niet-zelfstandig  


Gas + warmte€ 0€ 329,28€ 116,18€ 445,46
Elektriciteit€ 160.€ 147,63€ 77,33€ 384,99


totaal€ 830,45
Tabel: Indicatie van de compensatie voor bewoners met een blokaansluiting 

Indicatie Minister Jetten

In de indicatie die Minister Jetten in februari heeft gegeven, komt naar voren dat bewoners met een blokaansluiting een compensatie krijgen over november en december van het vorige jaar, een vergoeding krijgen over het eerste halfjaar 2023 en een vergoeding ontvangen over de tweede helft van dit jaar. De vergoeding over het eerste halfjaar zal Minister Jetten definitief bekend maken bij de presentatie van zijn regeling in maart en zal gebaseerd zijn op de energieprijs in januari. De vergoeding over de tweede helft van het jaar zal gebaseerd zijn op de energieprijs in juli.

Compensatie blokaansluitingen

Bewoners die in een zelfstandige woning met blokwarmte en blokelektriciteit wonen kunnen naar verwachting een compensatie tegemoet zien van minimaal € 1.978,26. De compensatie kan nog hoger worden; de vergoeding over de tweede jaarhelft is immers de minimale compensatie. Voor bewoners van een onzelfstandige woning, denk hierbij aan woonzorginitiatieven en studentenhuizen, kunnen een minimale compensatie tegemoet zien van € 830,45 indien zijn gebruikmaken van zowel blokwarmte als blokelektriciteit.

Tijdelijke tegemoetkoming blokaansluitingen

Bewoners kunnen de tijdelijke tegemoetkoming blokaansluitingen niet zelf aanvragen, deze dient te worden aangevraagd door degene die de overeenkomst tot levering van elektriciteit, gas of warmte voor de blokaansluiting heeft gesloten met een energieleverancier, de zgn. contracthouder. Voor diegene die tijd en werk bij het aanvragen van de tijdelijke tegemoetkoming blokaansluitingen wil besparen, kan terecht bij blokaansluiting.nl.